Association familiale van Outryve dYdewalle Familievereniging

De Provincie West-Vlaanderen heeft een nieuwe publicatie uitgebracht van de hand van historica Véronique Lambert.
Het mooi geïllustreerd boek neemt je mee voor een tocht door meer dan duizend jaar geschiedenis. Je ontdekt de mooiste kastelen en abdijen in het Brugse Ommeland en maakt kennis met hun architecten, bouwheren en bewoners.


5 Steenrijk logo livre 12hIn het boek staan ook vijf fietstochten die je naar de toplocaties brengen. Het hele werk is ook doorspekt met leuke anekdotes, vertellingen, illustraties en interviews.

De auteur schetst de historische evolutie van middeleeuwen naar de 19de -eeuwse gotiek en bespreekt o.a. het kasteel van Tillegem, één van de weinige waterburchten in het Brugse Ommeland, het kasteel Tudor, in 1904 gebouwd, één van de landhuizen van de familie van Outryve d’Ydewalle en hun aanverwanten, het Kasteelbos Beisbroek dat zeven eeuwen lang eigendom was van de abdij van Sint-Andries (1098-1796) en het kasteel van Loppem, een neogotisch kasteel met walgracht uit de 19de eeuw.

Bron:
Stretto -  Magazine voor kunst, geschiedenis en muziek.

Inhoudstafel van het boek (Deel 1 - Kastelen in het Brugse Ommeland)
Grafelijk slot van Male (Sint Kruis), Kasteel van Wijnendale (Torhout), Kasteel van Tillegem (Sint-Michiels), Het Blauw Kasteel (Sint-Kruis), Ter Loo (Loppem), Ter Lucht (Sint-Andries), Kasteel van Oostkerke, Kasteel Gruuthuse (Oostkamp), Rooigem (Sint-Kruis), Beisbroeck, Tudor en Peereboomveld (Sint-Andries), Drie Koningen (Beernem), Kasteel van Loppem, Kasteel d’Aertrycke (Torhout), De Spycker (Sint-Kruis).

Bestellen
'Steenrijk en Begeesterd' – Kastelen en abdijen in het Brugse Ommeland’, door Véronique Lambert, 176p. (2017)
Uitgever: Provincie West-Vlaanderen – 15 €
- online via website https://www.brugseommeland.be/nl/kastelen-en-abdijen/boek-steenrijk-en-begeesterd
- ook verkrijgbaar via: 0800 20 021 of Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.,
en op het Provinciaal Tolhuis, Jan Van Eyckplein 2, Brugge.

-> Autres articles consacrés à l'histoire de la famille et de son environnement: lien