Association familiale van Outryve dYdewalle Familievereniging

Octobre 2016: fin des travaux de restauration du château de Loppem

Octobre 2016 - Plusieurs médias se sont fait l’écho de la fin des travaux de restauration du château de Loppem.
Ce chef d'oeuvre de style ogival flamand eût pour architecte Jean de Bethune, qui avait pour épouse Emilie-Anne van Outryve d'Ydewalle.

Notre cousin Nicolas d’Ydewalle avait rappelé, dans un précédent numéro de notre revue familiale (1), le rôle décisif de l’architecte Jean de Béthune, mari d’Emilie-Anne van Outryve d’Ydewalle (1826-1894, fille d’Eugène x Clémence van Severen, dans l’érection de ce monument du néo-gothique:

« Les van Caloen s'adressent à Edward Pugin, architecte londonien très en vogue, fils d'un théoricien du néo-gothique britannique qui participa à l'édification du Parlement de Londres.
Le temps d'une première cuisson de briques à base de terre extraite de l'étang, un différend surgit entre l'architecte et les propriétaires qui décident de s'en séparer.
Entre alors en scène Jean [de] Béthune, futur baron, chargé de dresser de nouveaux plans en meilleure harmonie avec le style ogival flamand. En matière d'architecture, le château de Loppem sera sa première réalisation, suivie de nombreuses autres dont la célèbre abbaye bénédictine de Maredsous.
En matière de généalogie familiale, la descendance de Jean de Béthune, issue de son union avec Emilie-Anne van Outryve d'Ydewalle, peuple aujourd'hui le pays de Courtrai, alors qu'une de ses membres siège au Sénat à Bruxelles. »

Kasteel van Loppem ziet er weer uit als 152 jaar geleden
Het Nieuwsblad, 18/06/2015

De architectuur en het interieur van het kasteel bleven behouden.

DE BR20 Kasteel van Loppem 007Het Kasteel van Loppem schittert weer in al zijn glorie. ‘152 jaar na de intrede van Charles van Caloen staat het kasteel er nog altijd even statig en trots bij’, zegt Isabelle van Caloen, gedelegeerd bestuurder van de vzw van Caloen.

Tussen oktober 2013 en 2015 kreeg de hele buitenzijde van het Kasteel van Loppem een grondige beurt. Alle gevels, daken en ramen werden volledig gerestaureerd.

Het restauratieproject werd geleid door architect Hubert Davans. Het Brugse aannemingsbedrijf Artes Woudenberg, gespecialiseerd in het restaureren en renoveren van geklasseerde monumenten, voerde de werken uit. Het Agentschap Onroerend Erfgoed zorgde voor begeleiding en kende een restauratiepremie toe. De provincie West-Vlaanderen en de gemeente Zedelgem betaalden mee in deze premie.

‘De zorg voor dit schitterende monument is een samenwerking geworden’, zegt Patrick Arnou, de Zedelgemse schepen van Erfgoedzorg (CD&V-Nieuw). ‘Investeren in erfgoed is van groot belang. Het Kasteel van Loppem is ongetwijfeld het mooiste monument van Zedelgem. Het is onze taak om deze parel te bewaren.’

Het Kasteel van Loppem gaat er prat op dat het het enige kasteel in België is waarvan de architectuur en het interieur in de oorspronkelijke staat behouden zijn. In 1863 namen Charles van Caloen en zijn gezin er hun intrek.

Het neogotische kasteel speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van België. In 1918 werd hier de zogenaamde Regering van Loppem geïnstalleerd. Koning Albert I en koningin Elisabeth verbleven er in die periode. ‘Er werden 20.000 nieuwe stenen in de gevels geplaatst. Het kasteel is ook beter toegankelijk voor andersvaliden. De samenwerking met de gemeente in dit grote project was belangrijk en verliep rimpelloos’, zegt Isabelle van Caloen 

(1) ‘Loppem, le château néo-gothique des barons van Caloen’ (Nicolas d’Ydewalle), in Revue familiale d’Ydewalle n° 17, p.14

N.B. Le Château de Loppem, son parc et son labyrinthe se visitent: infos sur www.kasteelvanloppem.be