Association familiale van Outryve dYdewalle Familievereniging

Revue de presse - In de media
Baptiste van Outryve, woordvoerder Carrefour Belgium

Bron: Krant van West-Vlaanderen, 8/06/2018

Dat de top van de woordvoerders uit West-Vlaanderen komt, is ook voor Baptiste van Outryve (37) geen verrassing. “Een goede woordvoerder werkt niet voor zijn ego, maar voor iemand anders. En een West-Vlaming is van nature modest en low profile. We zijn ook creatief en plantrekkers. Daarmee trekken we naar andere provincies.”


15 Baptiste van Outryve webZelf is Baptiste van Outryve een van ‘s lands bekendste woordvoerders. Met zijn getrimd baardje, haar in de gel en een perfecte uitspraak voerde de Bruggeling vijf jaar het woord bij reisorganisator Thomas Cook. Vier jaar geleden stapte hij over naar Carrefour Belgium. “Of dat veel verschil maakte? Het zijn in feite dezelfde klanten, dezelfde journalisten, dezelfde politici… Toen ik bij Thomas Cook begon, zei ik: ik kan eigenlijk niet veel. En dat is waar ook. Het enige wat ik kan, is een grote hoeveelheid informatie absorberen, dat structureren en vertalen naar een groot publiek of journalisten.”

Opvallend: Baptiste van Outryve, die geroemd wordt om zijn heldere uitspraak, sprak de eerste acht jaar van zijn leven geen woord Nederlands. “Mijn vader Bertil werkte in de bankensector, over de hele wereld. Mijn wieg stond in Madrid. De eerste jaren sprak ik enkel Spaans en Frans. Daarna verhuisden we naar Hongkong, waar ik Engels en Frans praatte. Toen we op mijn achtste terugkeerden naar België en een school zochten, wilde de directeur mijn Nederlands testen. Om te kijken of ik de taal wel machtig was en me mocht inschrijven. Het enige woord dat ik kende, was ‘ja’. De man stelde me drie vragen – tot op vandaag weet ik niet wat hij vroeg , ik antwoordde drie keer ‘ja’ en ik werd toegelaten. (lacht) Daarna leerde ik Nederlands én Brugs, wat ik met mijn vrouw spreek. Ik voel me op en top West-Vlaming, tenzij ik in Spanje ben.”

Veel woordvoerders verhuizen voor hun werk naar het binnenland. Baptiste koos er bewust voor om in Brugge te blijven wonen. “Mijn vrouw werkt in West-Vlaanderen en samen hebben we besloten dat maar een van ons de files moet trotseren. Dagelijks zit ik drie à vier uur achter het stuur, maar dan kan ik nog wat telefoontjes doen. Verhuizen uit Brugge is voor mij geen optie. Door de week heb ik er niets aan, sla ik enkel mijn voordeur open en dicht, maar tijdens de weekends kan ik me nog altijd toerist in eigen stad voelen. Ik blijf nieuwigheden ontdekken, ook al heb ik een straat al tien keer doorgelopen.”

Baptiste is een nageslacht van een bekende adellijke familie. Zijn volledige naam is in feite Baptiste van Outryve d’Ydewalle. Wijlen provinciegouverneur Pierre van Outryve d’Ydewalle is zijn grootvader. “Wordt mijn naam met een kleine ‘v’ of een grote ‘V’ geschreven: het maakt me niets uit. Mijn achternaam zegt niets over de persoon die ik ben. Mijn grootvader zei ook: voor hetzelfde geld kan je de grootste bandiet zijn... Mijn achternaam heeft me nooit voordelen gegeven, net zoals het nooit een nadeel is gebleken.”

-> Lien vers le sommaire du Bulletin n°29