‘Ik ben meer dan een robot die een boodschap van Roompot doorgeeft’
Dit artikel van Rolf Bosboom verscheen in het Algemeen Dagblad (31/10/2020)
GOES - Sinds anderhalf jaar is Baptiste van Outryve als woordvoerder hét gezicht van recreatiebedrijf Roompot. Een flamboyante Vlaming in Zeeland. Maar ook: Spongebob naast Koos Konijn. Immer bereikbaar en fraai formulerend. En dat terwijl hij tot zijn 10de geen woord Vlaams sprak. Nou ja, één woord.
Rolf Bosboom
Alleen zijn naam trekt al de aandacht, weet Baptiste van Outryve (39). En dan laat hij het tweede deel van zijn achternaam (d’Ydewalle) nog bewust achterwege. ,,Mijn opa heeft me altijd geleerd: jouw naam kan deuren openen, maar als je de grootste gangster bent, heb je er niets aan. Je moet ervoor zorgen dat je naam bekrachtigt wie je bent. Ik heb veel liever dat men onthoudt dat ik de man van Roompot ben dan dat men weet hoe je mijn naam exact spelt of uitspreekt.”
Kom je uit een adellijk geslacht?
,,Dat klopt. Maar ik voel me niet beter dan iemand anders. Ik heb gemerkt dat het ook geen voordeel is. Mijn leven is niet gemakkelijker of moeilijker geweest. Je moet het toch zelf doen. Dat is wat ik heb gedaan.”
Klopt het dat je in het buitenland bent opgegroeid?
,,Mijn vader werkte in de bankensector over de hele wereld. Vanuit Ierland zijn mijn ouders in Spanje terechtgekomen, waar ik ben geboren. We hebben daar vijf jaar gewoond. Toen zouden we naar New York gaan. Alles stond al op de boot, toen mijn vader plots de vraag kreeg of hij toch niet naar Azië wilde gaan. Zo zijn we met letterlijk niets, behalve wat we aan hadden en een valies, in Hongkong beland.”
,,Daar hebben we ruim vier jaar gezeten, waarna we naar België zijn verhuisd. Doordat ik ben opgevoed in het Spaans, Frans en Engels kende ik toen maar één woord Vlaams en dat was ‘ja’. De leraar die testte of ik tot school kon worden toegelaten, stelde me drie vragen. Ik durf nog altijd niet te zeggen wat hij mij heeft gevraagd, maar ik heb drie keer ‘ja’ geantwoord en hij zei: kom maar in de klas.”
Is de band met die landen gebleven?
,,Met Spanje zeker. Dat voelt nog altijd voor een deel als thuiskomen. Als we met de hele familie bij elkaar zijn, is dat vaak in Spanje. Voor mij is het ook bijna een escape room. Als ik even weg wil zijn van de wereld van alledag, dan vind ik daar rust. Maar Azië blijf ik ook een geweldig continent vinden. Het is heerlijk om er rond te lopen, mensen te kijken, dingen te ontdekken en de keuken te proeven.”
Wat was als jongeling je toekomstbeeld?
,,Tot mijn 12de wilde ik hartchirurg worden. Maar toen mij duidelijk werd dat ik dan minimaal twaalf jaar moest studeren, wist ik dat het niet ging gebeuren. Ik was niet de slechtste student, maar ook geen voorbeeldleerling. Ik deed veel dingen naast mijn studie en zat weinig in de schoolbanken. Wellicht te weinig. Ik ging graag mijn eigen pad op en dat strookte niet altijd met de visie van anderen. Ik zoek de confrontatie niet op, maar mijn omgeving zegt dat ik in bepaalde dingen vrij principieel ben. Als ik niet begrijp waarom iets moet of iemand iets wil, moet je bij mij niet met een smoesje aankomen. Ik wil graag echt uitleg hebben, want dan kan ik ook naar een oplossing zoeken.”
Geen hartchirurg dus. Wat dan wel?
,,Er lagen twee dingen op mijn pad, die voor mijn gevoel dicht bij elkaar zitten: dat wat ik nu doe of diplomaat worden. Ik heb op het kabinet gezeten van de staatssecretaris die is toegevoegd aan Buitenlandse Zaken. Maar net dat jaar schreef men in België geen examen uit voor diplomatie. Omdat ik niet nóg een jaar wilde wachten, ben ik verder gegaan in communicatie. En als je me zou vragen vragen wie ik ben, dan zeg ik: misschien wel Spongebob. Ik absorbeer als een spons voortdurend informatie en probeer die er weer uit te persen tot een ander sopje, zodat het voor de doelgroep begrijpelijk is.”
Je was eerder spreekbuis van P&O, Thomas Cook en Carrefour. Wissel je bewust om de paar jaar van baan?
,,Ik vind dat een medewerker en een bedrijf aan elkaar verplicht zijn om elke vier, vijf jaar een gesprek te hebben en elkaar de vraag te stellen: als deze functie nu open zou staan, ben ik dan de juiste kandidaat? Ik kan een bedrijf helpen verder te groeien of door een lastige periode te gaan. Maar waar ik niet goed in ben is ervoor zorgen dat een bedrijf op zijn toppunt blijft. Dus moet je soms samen tot de conclusie komen: we hebben een superperiode gehad, maar nu is het tijd voor iemand anders.”
Hoe ben je bij Roompot beland?
,,Onze CEO Jurgen van Cutsem en ik hebben, weliswaar in een totaal andere omgeving, bij Thomas Cook gewerkt. Hij heeft me benaderd. Een van mijn vrienden zei ooit: stop met je de vraag te stellen of iets in je leven past, maar vraag je af of je later van iets spijt zult hebben. Ik kende Roompot niet van dichtbij. Maar hoe langer ik er met Jurgen over sprak, hoe meer me duidelijk werd dat ik wellicht over tien jaar spijt zou hebben als ik deze opdracht niet zou aanvaarden. Ik ben nog altijd bijzonder blij dat ik dat wel gedaan heb.”
Is het heel anders dan bijvoorbeeld bij supermarktketen Carrefour?
,,Toen ik daar begon, zeiden mensen: je bent halfgek om daarheen te gaan, want je gaat letterlijk op je bek.Carrefour is Frans, dus heel gestructureerd en hiërarchisch. Bovendien wist ik vanaf dag 1 dat ik het bedrijf moest voorbereiden op een reorganisatie. Op 25 januari 2018 moest ik aankondigen dat er mogelijk 1100 jobs zouden sneuvelen. Dan weet je dat je, als verpersoonlijking van die boodschap, de eerstkomende weken en maanden weinig goeds kunt doen. Uiteindelijk is geen enkele persoon ontslagen, omdat we naar andere oplossingen hebben gezocht.”
Roompot is geen bedrijf in nood, maar moet zich nu wel door de coronacrisis worstelen.
,,Dit is voor niemand een leuke tijd. Ook persoonlijk niet, voor een bourgondiër zoals ik. Het is een crisis die heel lang duurt. Dan is belangrijk om rust te brengen, voor structuur te zorgen en ons niet te laten opjagen door alles wat er om ons heen gebeurt. Tegelijkertijd heeft corona de mogelijkheid gecreëerd om echt na te denken over wie we de komende tien jaar willen zijn en wat we gaan doen. We hebben de ambitie om de grootste in Europa te worden. Deze periode heeft al veel opgeleverd. We hebben in zeven weken tijd onze overname kunnen bespreken, terwijl we niet eens te koop stonden. We hebben zelf Qurios overgenomen en al heel wat nieuwe parken aangekondigd. We wisten dat het geen rustig jaar zou worden, maar corona heeft daar nog een schepje bovenop gedaan.”
Wat opvalt: je weet altijd precies wat er in het bedrijf speelt.
,,Ik ben geen postbode, niet iemand die alleen pakketjes informatie naar de buitenwereld pusht. Als woordvoerder moet je voortdurend door de tent lopen, met collega’s praten en vragen wat er speelt. Daardoor krijg je heel veel informatie binnen, waardoor je ook snel antwoorden kunt geven op vragen. Ik kan ook alleen maar werken als ik deel uitmaak van de directie. Op basis van vertrouwen tussen de CEO en mij kan ik een mening vormen die dan ook de mening van het bedrijf kan zijn. Ik ga niet zomaar uit mijn nek kletsen, maar niet elk standpunt dat ik verkondig is 100 procent afgetoetst.”
Houdt het werk wel eens op?
,,Ik ben 24 op 7 bereikbaar. Deze baan aanvaard je ook niet alleen, maar als gezin, als familie. Want het heeft consequenties. Het komt regelmatig voor dat je alles moet laten vallen, terwijl je samen iets gepland had. Bij Carrefour heb ik mijn partner zelfs niet kunnen vertellen wat er aan zat te komen. Ik heb wel gezegd: ik denk dat je mij de komende maanden niet gaat zien. Als je dit soort zaken niet goed met elkaar bespreekt, dan weet je dat je op het einde van het verhaal allebei alleen blijft.”
Hoe zorg je voor afleiding?
,,Ik heb een dochter van 5. Die zorgt verplicht voor rust, voor andere gesprekken. We wilden aanvankelijk geen kinderen, tot we onszelf ook hier de vraag stelden: zouden we er over tien jaar spijt van hebben? En het is super. Ik ben enorm trots op mijn dochter. Ze is niet de gemakkelijkste, maar ze kan bijzonder verrassend uit de hoek komen. Ik leer veel van haar, door hoe ze naar de wereld kijkt, maar ook door de vragen die ze stelt.”
Je bent open op sociale media, maar niet over je partner. Heeft dat een reden?
,,Ik ben een mens, met zijn goede en slechte kanten. Door een deel van mijn privé prijs te geven, helpt dat anderen om een beeld te vormen dat ik meer ben dan een robot die alleen een boodschap van Roompot doorgeeft. Dat ik mijn partner niet toon, is haar keuze, omwille van haar job. Bovendien straalde in de periode van Carrefour de boosheid van bepaalde mensen niet alleen op mij af, maar ook op anderen. Daar is het veel te ver gegaan, waardoor ik bepaalde mensen nu ook heel duidelijk afscherm.”
Wat heb je met gin?
,,Dat is een passie, geen verslaving. Ik ben altijd al bezig geweest met aroma’s en zo ben ik ook in de spirits terechtgekomen. Met twee anderen zijn we The Bruges Gin Society begonnen. Toen distilleerderijen ons steeds vaker begonnen te vragen om te helpen bij hun stookproces, besloten we ons eigen product op de markt te brengen. Gewoon voor de fun, maar in drie dagen hadden we alles verkocht. Zo ging het maar verder. Inmiddels hebben we niet alleen gin, maar ook bottled cocktails en sinds kort rum.”
Serieuze business dus?
,,Ik ga er niet rijk van worden. We doen alles zelf en ik beleef er vooral veel plezier aan. Na een drukke dag bij Roompot is het heerlijk om op een avond driehonderd flessen te vullen. Bovendien zorgt het ervoor dat je drankkast nooit leeg is. Ik heb thuis wel de afspraak moeten maken dat ik niet meer flessen heb dan zij schoenen. Eerst telden we nog de paren schoenen, inmiddels de afzonderlijke schoenen.”