Bruggelingen kapen internationale hoofdprijs weg met lokale gin

12 GinCDe Standaard (10-03-2021)  - Koen Theunis
Een Brugse gin kaapte verrassend een van de hoofdprijzen weg op de World Gin Awards. 'We schrokken ons een bult', zeggen de makers.
Beste hedendaagse gin uit België en beste gerijpte gin ter wereld: die titels kaapte Bruges Gin Society weg op de World Gin Awards 2021 met respectievelijk Black Swan en Gold Swan. 'Een absolute verrassing', zeggen Baptiste van Outryve, Hendrik Baeke en Joachim Augustyn, het trio achter de Brugse gins.
'Om uit 800 deelnemers als beste te worden uitgekozen, daar moesten we toch even van bekomen. Vooral met Gold Swan, die werd verkozen als beste gerijpte gin ter wereld, hebben we heel wat grote huizen, met tal van professionals in dienst, achter ons gelaten', vertelt Van Outryve.

Klein bedrijfje als hobby
Met een oplage van 1.500 flessen Black Swan en 150 flessen Gold Swan, is Bruges Gin Society geenszins een groot bedrijf. 'Voor ons is dit een hobby, daarnaast hebben we nog alle drie een job. We zagen in de verkiezing een mogelijkheid om ons product in de kijker te plaatsen nadat evenementen als Damme Culinair waren geannuleerd en onder het motto 'wie niet waagt, niet wint' besloten we deel te nemen. Maar dat we zouden winnen, hadden we echt niet verwacht. Toen een jury met koks, sommeliers en andere professionals na een blinde test onze Gold Swan als beste ter wereld verkoos, schrokken we ons een bult', zegt Hendrik Baeke.
Nu het Brugse trio het vermaarde World Gin Awards-logo op zijn flessen kan kleven, is het niet van plan het over een andere boeg te gooien. Volgens de drie is de kleinschaligheid net hun sterkte.
'Onze gins zijn van oorsprong tot eindproduct een Brugs verhaal. Het etiket is door Hendrik ontworpen, de flessen zijn met de hand gevuld en genummerd. Elke fles is handwerk en daar zijn we trots op', zegt Van Outryve.
Black Swan verwijst naar de zwarte zwaan die in de zomer van 2014 voor nogal wat ophef zorgde toen hij zich onder zijn witte soortgenoten op de Reien mengde. Het toenmalige stadsbestuur was het dier liever kwijt dan rijk, de ginversie kan het huidige stadsbestuur duidelijk wel bekoren.

Uitzonderlijk
'België staat niet bekend als een ginland en het is dus uitzonderlijk dat een Brugse gin zo'n prijs in de wacht sleept', zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). 'Bruges Gin Society zet Brugge daarmee op een bijzondere manier in de kijker en toont dat Brugge meer is dan een chocoladestad.'

Bron artikel en foto: De Standaard